Mossel Baai en Hermanus
- Dag 5
We staan speciaal vroeg op om walvissen te kunnen spotten, maar de weergoden zijn ons niet goed gezind want er staat mist en het regent. We keren al snel terug van een kale reis en zoeken een nieuwe activiteit. We besluiten dan naar Knysna te rijdenm
zo'n 100km verder dan Mossel Baai. Rond Knysna bevinden zich verschillende National Parks, die bekend staan voor hun eeuwenoude wouden waarin gigantische bomen rijzen uit een dicht bladerdek. We rijden onze trouwe Avanza richting Knysna Forest en zoeken een mooi wandelpad uit om te verkennen. Het oude bos heeft zijn charmes, maar op enkele insecten na komen we niet veel dieren tegen. We wandelen het pad verder af, en naar het einde toe horen we steeds meer geritsel in het woud rondom ons. We besluiten om even halt te houden en dankzij de verrekijkers spotten we een baviaan. We blijven wachten en na een tijdje wordt het steeds drukker en er blijkt een volledige familie bavianen op enkele tientallen meters van ons te zitten. Zij houden ons even hard in de gaten als wij hen en we proberen er alles aan te doen om een paar geslaagde foto's te nemen. Na een 10-tal minuten gaan we verder en de apen beginnen te schreeuwen als we vertrekken, als afscheid of als overwinning omdat wij eerst zijn vertrekken, dat zullen we nooit weten...
Hierna rijden we terug richting Mossel Baai, niet zonder onderweg even te stoppen aan een ander National Park, Wilderness genaamd. Meer dan een snelle lunch eten en eeen paar mooie meren bezichtigen doen we hier niet en we keren terug naar Mossel Baai voor een lekkere portie mosselen. Even later wordt onze maaltijd aan tafel gebracht en er ontstaat twijfel over het feit of dit het voorgerecht is of het hoofdgerecht. De Afrikaanse portie mosselen is niet vergelijkbaar met de Belgische portie van 1.2kg, maar heerlijk waren ze gelukkig wel. Terug in het hostel is het tijd voor een glaasje vino zodat we weer goed kunnen slapen dankzij The African Way Of Life ;-)
- Dag 6
We verlaten Mossel Baai en rijden naar het uiterste Zuiden van Afrika, Kaap Aghulas. Vooraleer we daar zijn passeren we eerste langs Good Hope National Park. Op zo'n 50 km van het park verandert de mooi geasfalteerde weg plots in een `vuilweg` en moeten we zowaar offroad gaan met de veelzijdige Avanza. Al snel blijkt dat het een eeuwigheid zou duren vooraleer we het park zouden bereiken dus we besluiten een short cut te nemen naar een nabij gelegen National Park, Bontebok genaamd. We rijden het park binnen, dat uiteraard ook niet geasfalteerd is; de Avanza krijgt een zware rit voor de wielen. In het park spotten we wel enkele reebokken en wat bontebokken, de zebra's hebben zich blijkbaar goed verstopt want die vinden we niet. Veel tijd hebben we niet want we moeten nog richting Hermanus rijden, toch zo'n 200km verderop. Onderweg worden we gelukkig wel getrakteerd op prachtige landschappen en de entertainende muziek uit Steve zijn MP3 speler. De Lonely Planet vindt weer een geweldig hostel voor ons: een heel relaxe plek met een jeugdige atmosfeer. Een pintje drinken, een feestje bouwen en een poolke leggen, het kan hier allemaal.
- Dag 7
Vandaag hebben we geen autoritten gepland dus de Avanza mag op stal blijven. Na het ontbijt aan het hostel is het dringend tijd om naar het strand te gaan om een beetje aan ons kleurtje te werken. Een zandstrand is niet meteen binnen wandelafstand van onze verblijfplaats, dus we installeren ons aan de steile rotsklippen zo'n 50 meter boven het zeeoppervlak. Daar braden we enkele uurtjes vooraleer we richting de haven van Hermanus wandelen. Het dorpje is immers bekend als 1 van 's werelds beste plaatsen om walvissen te spotten! We varen de haven uit naar meer afgelegen wateren. De boottocht is wilder dan verwacht door de hoge golfslag maar na een half uurtje zijn de aangekomen bij de walvissen broedplaats. Onderweg konden we wel al genieten van het entertainment verzorgd door dolfijnen en zeehonden. We merken steeds meer walvissen op en de indrukwekkend grote zeecreaturen komen tot vlak aan de boot. Iedereen haalt zijn fototoestellen boven en de ene klik na de andere legt het tafereel op de gevoelige plaat. Tot 5 parende walvissen zijn te bewonderen op hetzelfde moment op luttele meters van de boot. Koen ondervond wel dat hij meer geschikt was als landrot.
`s Avonds slagen we een gezonde portie vlees in zodat we aan het hostel een overheerlijke Afrikaanse braai kunnen houden. Daarna duiken we het nachtleven in... Afrika is een feest!
- Dag 8
We worden net op tijd wakker voor een bezoek aan de townships, en grijpen nog snel mee van het ontbijt wat we kunnen. Het hostel heeft ons een gids geregeld die ons veilig en wel door de zwarte sloppenwijken zal leiden, die zich door de apartheid volledig afgescheiden bevinden van Hermanus. Willie, de oude priester-gids die al meer dan 40 jaar in de sloppenwijken woont, vertelt ons over de uitzichtloze situatie waarin de meer dan 80.000 inwoners van deze township zich bevinden. De inwoners zijn verrassend genoeg opgewekte, positieve en vriendelijke zwarten die het leven van dag tot dag bekijken. Willie laat ons genieten van een lokale misviering, waarbij we in African Style uit volle borst meezingen en -swingen met de locals. Hierna genieten we nog van een traditionele maaltijd vergezeld van de lokale drank, White Horse. Best genietbaar, maar apart.
Om terug wat ontspanning op te zoeken trekken we naar het witte zandstrand om te namiddag op te vullen. De golfslag hier is niet te vergelijken met die van Blankenberge, maar de temperatuur van het water is dat wel.
Het is stilaan tijd geworden om afscheid te nemen van het zuiden van Zuid-Afrika, en we rijden opnieuw richting Kaapstad om het eerste deel van de reis te beeindigen. Aangekomen in Kaapstad is het tijd geworden om een restaurantje op te zoeken. We vinden een gezellige plek waar de wijn gratis wordt aangeboden bij onze maaltijd en zetten ons neer met zicht op de prachtige skyline van de stad. We kiezen naar goede gewoonte de meer Afrikaanse diersoorten uit de menukaart, zo hadden we vandaag springbok, reebok, everzwijn, en krokodil. Het eten is naar goede gewoonte overheerlijk. Morgen vertrekken we naar Jo`burg voor deel 2 van onze reis in dit prachtige land.
Sebastiaan & co,
wish I was there !